«تحلیل فضای کسب و کار» به قلم دکتر مرتضی عمادزاده، فضای کسب و کار را از جنبههای تئوریهای اقتصادی، تکنیکهای مدیریت مالی، بازاریابی، منابع انسانی و … برای مدیران اجرایی تحلیل میکند.
در بخشی از این کتاب میخوانیم:
«در نگاهی اجمالی میتوان گفت اگر بخواهم کسبوکار پر رونقی داشته باشیم باید با مدیریت آگاهانهای این فرآیند را بپیماییم. این مهم نیازمند توانایی صحیح و درست تحلیل محیط کسبوکار است که خود مستلزم شناخت دقیق فضای کسبوکار است. البته برای شناخت بهتر و بیشتر، ضرورت انکارناپذیر فراگیری شاخههای گوناگون علوم اجتماعی همچون تئوریهای اقتصاد، تکنیکهای مدیریت مالی، مسایل مربوط به بازاریابی، مباحث منابع انسانی، رفتار سازمانی، بازرگانی بینالمللی، مدیریت استراتژیک، فناوری اطلاعات و امثالهم، زیربنای موفقیت است.»
امروزه «فضای کسبوکار» اصطلاحی بس آشنا و مورد استفاده مکرر محافل آکادمیک و رسانهای است. علت شیوع سریع استفاده از این عبارت، تعامل روزمره همه فعالان اقتصادی، سیاستسازان و سیاستگذاران با محیط پیرامونی و تاثیر و تاثر بسیار زیاد آن بر تمامی وجوه زندگی اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی جامعه است، بهگونهای مطلوبیت و روانی فضای کسبوکار یکی از ارکان اساسی توفیق در تمامی ابعاد توسعه قلمداد میشود.
این کتاب حاصل مطالعات و بررسیهای فراوان نویسنده و همچنین تدریس درس «تحلیل فضای کسبوکار» بهعنوان یکی از دروس پایانی دوره کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی در سازمان مدیریت صنعتی در دو دهه گذشته است. گردآوری و تدوین و تحریر مطالب کتاب و بهروزآوری مستمر آن با هدف کمک به مدیران اجرایی و گروه تصمیمسازان برای پایش و کمک به بهبود شرایط کسبوکار و توفیق در برقراری روابط مطلوبتر و معقولتر در تعاملات روزمره اجتماعی از طریق توسعه بینشهای فردی و ارتقاء ادراکات اجتماعی ایشان بوده است.
تحلیل کسب و کار، به تجزیه و تحلیل عوامل محیطی و داخلی کسب و کار جهت بهبود کیفیت تصمیمگیری و اقدام در زمینه نحوه شکلگیری، مدیریت و توسعه میپردازد. این کتاب در سه بخش مبانی و کاربرد تحلیل کسب و کار، مراجع و شاخصهای تحلیل کسب و کار، و تکنیکهای تحلیل کسب و کار معرفی شده است. در بخش اول به مبانی و جغرافیای کسب و کار، اصول و کاربردهای تحلیل کسب و کار، و کالبدشکافی تحلیل کسب و کار، در بخش دوم به مراجع تحلیل کسب و کار، شاخصهای تحلیل کسب و کار: «سهولت انجام کسب و کار» و «رقابتپذیری جهانی»، و شاخصهای تحلیل محیط کلان، و در بخش سوم به تکنیکهای تحلیل کسب و کار پرداخته میشود. مطالعه کتاب حاضر علاوه بر دانشجویان، به پژوهشگران و صاحبان کسب و کار نیز توصیه میشود.
مدیران اجرایی امروزه در فضای پیچیده و متلاطمی کار میکنند و برای بقا و موفقیت در عرصههای مختلف کسب و کار، نیازمند شناخت فضا و محیط پیرامون خویش هستند. موضوع کتاب حاضر شرح و تحلیل محیط کسب و کار و ارائه راهکارهای ممکن برای موفقیت هرچه بیشتر بنگاههای اقتصادی است. در این اثر توضیح داده شده که شناخت دقیق فضای کسب و کار و تصمیمگیری درست و بهینه در گرو فراگیری شاخههای گوناگون علوم اجتماعی است.
مدیران اجرایی امروزه در فضای پیچیده و متلاطمی کار میکنند و برای بقا و موفقیت در عرصههای مختلف کسب و کار، نیازمند شناخت فضا و محیط پیرامون خویش هستند. اساس این کتاب شرح و تحلیل محیط کسب و کار و ارائه راهکارهای ممکن برای موفقیت هر چه بیشتر بنگاههای اقتصادی است. در این کتاب توضیح داده شده است که شناخت دقیق فضای کسب و کار و تصمیمگیری درست و بهینه در گرو فراگیری شاخههای گوناگون علوم اجتماعی همچون تئوریهای اقتصاد، تکنیکهای مدیریت مالی، مسایل مربوط به بازاریابی، مباحث منابع انسانی، رفتار سازمانی، بازرگانی بینالمللی، مدیریت استراتژیک، فناوری اطلاعات و امثالهم است.
مباحث کتاب تحلیل فضای کسب و کار
- دیباچه سخن
- فصل اول: پیشگفتار
- ضرورت شناخت محیط
- تعریف محیط
- تعریف محیط کسبوکار
- علل تعامل بنگاه با محیط کسبوکار
- اهداف اصلی تحلیل فضای کسبوکار
- متغیرهای عمده اثرگذار بر محیط کسبوکار
- نهادها و سازمانها
- چگونه خود را با محیط متغیر تطبیق دهیم؟
- خروجی دیدهبانی و تحلیل محیط
- سوالاتی برای بحث و گفتگو
- فصل دوم: چگونه فضای کسبوکار را تحلیل کنیم؟
- لایههای محیط کدامند؟
- محیط بنگاه
- محیط داخلی بنگاه
- محیط نزدیک بنگاه
- محیط ملی (عمومی) بنگاه
- محیط ملی بنگاه
- سوالاتی برای بحث و گفتگو
- فصل سوم: الگویی برای بررسی محیط داخلی و محیط نزدیک بنگاه
- تحلیل بازارهای رقابتی با استفاده از رویکرد «ساختار- رفتار- عملکرد»
- ساختار بازار (محیط نزدیک)
- رفتار بنگاه (محیط داخلی)
- عملکرد بنگاه (محیط داخلی)
- سوالاتی پیرامون شناخت بیشتر محیط نزدیک
- پیوست فصل سوم
- سوالاتی برای بحث و گفتگو
- فصل چهارم: بررسی محیط ملی برای ملاحظه فضای عمومی کسبوکار در اقتصاد داخلی (رویکرد تحلیل محیط در سطح ملی)
- شاخصهای مورد تحلیل
- تولید ناخالص داخلی
- بخش اول: مصرف
- بخش دوم؛ سرمایهگذاری
- بخش سوم؛ دولت
- بخش چهارم؛ تجارت خارجی
- جمعبندی بخش تحلیل محیط ملی
- سوالاتی برای بحث و تحلیل
- فصل پنجم: بررسی فضای کسبوکار در محیط بینالمللی
- چگونگی تحقق رشد بنگاه و رشد اقتصاد ملی
- معرفی برخی از الگوهای تحلیل محیط بینالمللی
- الگوی اول: بنیاد هریتیج
- تحلیل تئوریک
- ایران در گزارش هریتیج
- الگوی اندازهگیری «سهولت انجام کسبوکار»
- بانک جهانی – 2015
- شاخصهای مربوط به ایجاد چارچوبهای نهادی موافق بازار
- شاخصهای مربوط به آزادسازی اقتصادی
- شاخص رقابتپذیری جهانی (مجمع جهانی اقتصاد)
- الگوی مجمع جهانی اقتصاد
- عوامل تعیینکننده رقابتپذیری در سطح خرد
- عوامل تعیینکننده رقابتپذیری در سطح کلان
- خصوصیات الگوی رقابتپذیری جهانی
- سوالاتی برای بحث و گفتگو
- ضمیمه 1
- ضمیمه 2